розацея

Розацеята не е от широко известните заболявания, но въпреки това представлява голям проблем, тъй като значително нарушава качеството на живот, подобно на акнето. Заболяването често се подценява, защото началните му симптоми не са нещо, на което хората обръщат голямо внимание, а съответно и  не вземат превантивни мерки, като оставят болестта да се задълбочава.

Розацеята е наричана още като „болестта на келтите“, защото е характерна за хората със светла кожа и коса.  Заболяването се характеризира с хронично възпаление на кожата на лицето. Наблюдава се зачервяване най-често по бузите, носа, челото и брадичката, което е вследствие на разширени кожни съдове, т нар. спукани капиляри. При прогресиране на заболяването много често се наблюдава възпаление под формата на гнойни пъпки и кисти.

Какви са оплакванията?

 1. Първи стадий – краткотрайни зачервявания по кожата на носа, бузите, а понякога и на цялото лице или на врата и раменете във връзка с различни емоции – гняв, срам и при всяка промяна от топло за студено и обратно. Освен зачервяване може да се получи и подуване на тези част. С течение на времето червенината се задържа, става постоянна и по-интензивна.
 2. Втори стадий – върху вече зачервената кожа се появяват ярко червени възелчета, някои от които с гноен връх, подобно на акне.
 3. Трети стадий – характерен е за мъжете. Разширение на мастните жлези на носа, под формата на различни по големина възли. Разраства се съединителната тъкан и в резултат на това носът се увеличава и деформира.

Каква е технологията?

В повечето случаи лечението на розацея е комплексно, то се определя от характера на вашата кожа, оплаквания и стадий на заболяване. В много случаи се налага освен козметика да се приемат и лекарства. За съжаление лечението продължително и често не е достатъчно ефективно. Като алтернатива в последните години широко навлезнаха и лазерните технологии.

С какво лазерното лечение превъзхожда останалите методи?

 • Премахва разширениете капиляри. Не съществува козметика или лекарство, които да могат
 • Лазерните лъчи потискат възпалението. Алтернатива на антибиотичното лечение на и ретиноидните препарати
 • Заздравява кожата и намалява епизодите на обостряне
 • Оформя деформираният нос
 • Какво да очакваме след процедурата?
 • След процедурата се забелязва зачервяване и лек оток. Нанася се епителизиращ крем и слънцезащитен крем.
 • В рамките на следващите 1-2 часа зачервяването постепено отшумява, но отокът може да продължи 1-2 дни. По-дебелите обработени капиляри, може да посивеят, след което до седмица изчезват. По-малките капиляри изчезват веднага.
 • В следващите няколко дни е задължително да обърнете внимание на слънцезащитата на лицето и да използвате слънцезащитен крем с фактор 50+. По тази причина зимата е най-подходящото време за провеждането на подобно лечение.
 • Сигурен съм, че тези от вас, които имат подобни симптоми и заболяване сигурно ще имат много допълнителни въпроси, които не са засегнати, в подобна малка статия, но винаги можете да запишете час за преглед, за да установим вашето състояние и типове лечение, които да облекчат болестта ви.

За максимално ефективни резултати са необходими от 3 до  4 процедури, като се прави по една на месец.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *